Blogit ja uutiset

Pureskelemme selkokielelle polttavat juridiset aiheet.

Julius Parikka 15.6.2018 14:19

SOTE ja valtiontukisäännöt – mistä tässä nyt siis onkaan kyse?

Jo paljon polemiikkia herättänyt kansallinen SOTE-uudistus on saanut jälleen viime viikkoina uuden käänteen. Perustuslakivaliokunta toi lausunnossaan kesäkuun alussa esille, että kaavaillun valinnanvapausmallin yhteensopivuutta EU:n valtiontukisääntelyn kanssa ei ole otettu riittävästi huomioon. Tästä on seurannut keskustelua siitä, pitäisikö hallituksen saattaa valinnanvapausmalli EU:n komissiolle arvioitavaksi, eli pitäisikö asiasta tehdä nk. valtiontukinotifikaatio.

Lue lisää

Aiheita: sote

Annika Lindholm 25.5.2018 13:55

Juoksua ja juridiikkaa

Kolme kuukautta Fondiaanina on pian takana, enkä tänä aikana ole voinut olla huomaamatta, miten paljon Fondian liiketoimintamalli muistuttaa rakasta harrastustani juoksua:

Lue lisää

Aiheita: healthcare and wellbeing, legal business

Nea Welling 14.5.2018 14:02

Instagram ei ole mainostajan vapaata kenttää

Vaikuttajamarkkinointi Instagramissa on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Monet unohtavat, että Instagramissa toteutettavaan markkinointiin pätevät samat säännöt kuin markkinoinnin perinteisiin muotoihin. Yleinen käsitys, että sosiaalinen media tai blogit olisivat markkinoinnin ”vapaata aluetta”, ei siis todellisuudessa päde.

Lue lisää

Aiheita: kuluttajaoikeus, markkinointi, sosiaalinen media

Anne Kangasniemi 9.5.2018 8:58

EU:n tietosuoja-asetus tulee – älä ahdistu!

Viime aikoina on otsikoitu melkoisen raflaavasti EU:n uuden tietosuoja-asetuksen, GDPR:n, tulosta osaksi arkeamme. Omassa HR-juristin arjessani tämä onkin näkynyt selvästi jo nyt. Tuoreimmissa otsikoissa asetuksen asettamien velvoitteiden ja rekisteröidyn oikeuksien korostetaan koskevan ”jopa” työnantajaa. En kuitenkaan heti olisi tätä ihan vuoden uutispaljastukseksi julistamassa. On toki totta, että moni työnantajayritys on mahdollisesti keskittynyt ensin asiakastietoihin tai vasta prosessoi ajatusta siitä, miten nyt pitäisi toimia. Ilokseni voin kuitenkin todeta, että monessa yrityksessä ollaan tehty jo todella paljon asian eteen myös työntekijöiden ja työhakijoiden näkökulmasta. Yritykset ovat päivittäneet menettelyjään ja tietosuojaselosteita sekä informoineet ja kouluttaneet työntekijöitä eri tavoin. Tietojen säilytysaikoja tarkistetaan ja prosesseja rekisteröidyn oikeuksien toteuttamiseksi hiotaan. Työnantajat myös kouluttavat ahkerasti paitsi asiakastietoihin, myös esimerkiksi rekrytointiprosessiin tai ihan vain esimiehenä toimimiseen liittyvissä asioissa, joihin työntekijöiden ja työnhakijoiden tietosuoja kuuluu osana arkea.

Lue lisää

Aiheita: tietosuoja, gdpr

Elina Kumpulainen 8.5.2018 14:00

Juridiikka liiketoiminnan tukena – ei piikkinä lihassa

Yrityksen liiketoiminnan ytimessä toimivat päättäjät ovat keksineet huiman liikeidean ja innostuksissaan alkavat jo suunnitella miten uutta tuotekonseptia tai palvelumallia lähdetään viemään eteenpäin. Sopimuksiakin idean ympärillä on jo luonnosteltu. Juuri ennen uuden konseptin lanseerausta joku pohtii, pitäisikö idea esitellä vielä juristille ja varmistaa onko hankkeessa tarpeellista huomioida jotakin juridisesta näkökulmasta. Juristi kyseenalaistaa hankkeen laillisuuden ja listaa liudan syitä ja riskejä, jotka joko estävät hankkeen toteuttamisen tai ainakin merkittävästi vaikeuttavat sitä. Miksi ihmeessä juristi ei halunnut, että näin hieno idea saa tuulta alleen?

Lue lisää

Aiheita: fondiaway, legal business

Kommentoi