Blogit ja uutiset

Pureskelemme selkokielelle polttavat juridiset aiheet.

Nea Welling 14.5.2018 14:02

Instagram ei ole mainostajan vapaata kenttää

Vaikuttajamarkkinointi Instagramissa on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Monet unohtavat, että Instagramissa toteutettavaan markkinointiin pätevät samat säännöt kuin markkinoinnin perinteisiin muotoihin. Yleinen käsitys, että sosiaalinen media tai blogit olisivat markkinoinnin ”vapaata aluetta”, ei siis todellisuudessa päde.

Lue lisää

Aiheita: kuluttajaoikeus, markkinointi, sosiaalinen media

Anne Kangasniemi 9.5.2018 8:58

EU:n tietosuoja-asetus tulee – älä ahdistu!

Viime aikoina on otsikoitu melkoisen raflaavasti EU:n uuden tietosuoja-asetuksen, GDPR:n, tulosta osaksi arkeamme. Omassa HR-juristin arjessani tämä onkin näkynyt selvästi jo nyt. Tuoreimmissa otsikoissa asetuksen asettamien velvoitteiden ja rekisteröidyn oikeuksien korostetaan koskevan ”jopa” työnantajaa. En kuitenkaan heti olisi tätä ihan vuoden uutispaljastukseksi julistamassa. On toki totta, että moni työnantajayritys on mahdollisesti keskittynyt ensin asiakastietoihin tai vasta prosessoi ajatusta siitä, miten nyt pitäisi toimia. Ilokseni voin kuitenkin todeta, että monessa yrityksessä ollaan tehty jo todella paljon asian eteen myös työntekijöiden ja työhakijoiden näkökulmasta. Yritykset ovat päivittäneet menettelyjään ja tietosuojaselosteita sekä informoineet ja kouluttaneet työntekijöitä eri tavoin. Tietojen säilytysaikoja tarkistetaan ja prosesseja rekisteröidyn oikeuksien toteuttamiseksi hiotaan. Työnantajat myös kouluttavat ahkerasti paitsi asiakastietoihin, myös esimerkiksi rekrytointiprosessiin tai ihan vain esimiehenä toimimiseen liittyvissä asioissa, joihin työntekijöiden ja työnhakijoiden tietosuoja kuuluu osana arkea.

Lue lisää

Aiheita: tietosuoja, gdpr

Elina Kumpulainen 8.5.2018 14:00

Juridiikka liiketoiminnan tukena – ei piikkinä lihassa

Yrityksen liiketoiminnan ytimessä toimivat päättäjät ovat keksineet huiman liikeidean ja innostuksissaan alkavat jo suunnitella miten uutta tuotekonseptia tai palvelumallia lähdetään viemään eteenpäin. Sopimuksiakin idean ympärillä on jo luonnosteltu. Juuri ennen uuden konseptin lanseerausta joku pohtii, pitäisikö idea esitellä vielä juristille ja varmistaa onko hankkeessa tarpeellista huomioida jotakin juridisesta näkökulmasta. Juristi kyseenalaistaa hankkeen laillisuuden ja listaa liudan syitä ja riskejä, jotka joko estävät hankkeen toteuttamisen tai ainakin merkittävästi vaikeuttavat sitä. Miksi ihmeessä juristi ei halunnut, että näin hieno idea saa tuulta alleen?

Lue lisää

Aiheita: fondiaway, legal business

Mari Aspelund 7.5.2018 9:00

Vaihtelevan työajan sopimusten käyttöä rajoitetaan

Vaihtelevan työajan sopimuksista puhutaan usein tuttavallisemmin nollatuntisopimuksina. Eduskunta on hyväksynyt 4.5. lait, joilla rajoitetaan vaihtelevan työajan työaikajärjestelyjä. Työnantajan kannalta olennaisimmat muutokset koskevat työsopimuslakia, työaikalakia sekä lakia työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta. Lait tulevat voimaan jo 1.6.2018. 

Lue lisää

Aiheita: työoikeus

Sini Majlander 10.4.2018 8:12

Tulevaisuuden juristit – ajatuksia siitä, mikä meitä odottaa

Naistenpäivänä 8.3. minulla ja kollegallani Nea Wellingillä oli ilo puhua Future Female ryhmän tapahtumassa juridiikan tulevaisuudesta. Illan muina puhujina olivat Legal Tech Lab Helsingin vetäjä Riikka Koulu sekä Dottir Asianajotoimiston perustaja Johanna Rantanen. Tapahtuma inspiroi tämän blogitekstin.

Lue lisää

Aiheita: legal tech

Kommentoi